Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fullmäktige

Vad är Fullmäktige?

Fullmäktige är Sahlgrenska akademins Studentkårs högsta beslutande organ. Det är Fullmäktige som beslutar över kårens budget och verksamhetsplan, som väljer studentrepresentanter och som tar alla stora övergripande beslut. Det är även Fullmäktige som håller koll på hur Styrelsen, råden och utskotten sköter sin verksamhet.

Ledamöterna i Fullmäktige väljs i ett öppet val och mandaten fördelas utifrån utbildningarnas storlek. Alla medlemmar är alltid välkomna på alla fullmäktigemöten!

Vad krävs av en ledamot?

För att vara ledamot i Fullmäktige krävs att du är medlem i Sahlgrenska akademins Studentkår. Att vara fullmäktigeledamot innebär även att aktivt delta på sex fullmäktigemöten under det läsår du blir vald för samt att vara väl inläst på de frågor som ska diskuteras. Fullmäktigemötena kommer att ske kvällstid. Mellan mötena är det inte mycket tid som krävs.

Det krävs ingen förkunskap för att sitta i Fullmäktige. Om du blir vald kommer du att få en introduktion till Fullmäktige samt en kurs i bland annat mötesteknik och annat som är bra att kunna.

Ledamöterna väljs av studenter på det egna programmet och övriga program som representeras av samma utbildningsråd. Som ledamot i Fullmäktige representerar du alla dessa. Det är därför bra att även gå på ditt utbildningsråds möten så att du lätt får en bra överblick av vad hela programmet tycker.

Hur går det till?

Alla intresserade som idag är medlemmar i SAKS har kunnat kandidera till Fullmäktige. Alla kandidater har sedan lagts upp på hemsidan så att väljarna kan se vilka de kan rösta på.

Under valperioden, 18-30 maj, har alla studenter möjlighet att rösta på sina kandidater på hemsidan. Varje student har lika många röster som antalet ordinarie ledamotsplatser programmet man läser på har.

När valtiden är slut räknas alla röster ihop och den/de som fått flest röster blir ordinarie ledamot och den/de som får flest röster därefter blir ersättare, och rycker in när ordinarie får förhinder.

Mandatfördelning

Fullmäktige består av totalt 25 mandat fördelade på de olika utbildningsrådens områden. Mandatfördelningen upprättas varje år, enligt SAKS arbetsordning, baserat på de olika utbildningarnas storlek.

Inför 2016-17 ser mandatfördelningen ut som följer:

AUR (Apotekarprogrammet) 2 ordinarie + 1 ersättare
BUR (Biomedicinska analytikerprogrammet) 1 ordinarie + 1 ersättare
CorpUR
(Masterprogrammet i affärsskapande och entreprenörskap inom biomedicin) 1 ordinarie + 1 ersättare
DiUR (Dietistprogrammet) 1 ordinarie + 1 ersättare
DOR (Forskarutbildningen) 2 ordinarie + 1 ersättare
FhUR (Folkhälsovetenskapligt program) 1 ordinarie + 1 ersättare
LoudUR (Logoped- och Audionomprogrammen) 1 ordinarie + 1 ersättare1
LUR
(Läkarprogrammet) 6 ordinarie + 3 ersättare
OUR (Tandhygienist-, Tandläkar- och Tandteknikerprogrammen) 3 ordinarie + 2 ersättare
ReUR (Arbetsterapeut- och Fysioterapeutprogrammen) 2 ordinarie + 1 ersättare
VUR (Sjuksköterske-, Röntgensjuksköterske-, Barnmorske- och Specialistsjuksköterskeprogrammen) 5 ordinarie + 3 ersättare

Valet till Fullmäktige arrangeras av Valnämnden.

För att komma i kontakt med Valnämnden se högerspalten.

Kontakta Valnämnden

Valnämnden har hand om valet till Fullmäktige. Kontakta dem på valnamnd@saks.gu.se

SAKS logga
Sidansvarig: Annie Björklund|Sidan uppdaterades: 2017-04-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?